Švestkový džem

Švestkový džem

Švestkový džem má nejen krásnou barvu, ale i výbornou chuť. Jedná se o nejchutnější džem, který jsem kdy ochutnala. Něco mezi povidly a rybízovou marmeládou.

Nebýt kolegy, ani bych netušila, že se švestkový džem vůbec dělá. Většinou švestky upečeme a uděláme z nich švestková povidla, pokud nepočítám švestkové knedlíky nebo domácí slivovici.

Nedalo mi to a začala jsem se o džem zajímat. Prostudovala jsem si různé webové stránky, četla jsem si o švestkách celkově. Díky tomu jsem přišla na to, že švestky obsahují hodně pektinu.

Což je skvělé, protože se nemusí přidávat želírovací látka (sáčková, kupovaná v obchodech), ani přírodní pektin (ten se vyrábí z citrusů a lze jej přímo koupit). Tím, že se snažím džemy dělat pouze s přírodním pektinem, mě toto zjištění velice potěšilo.

Jen pozor, pokud budete dělat švestkový džem z hodně přezrálých švestek, pektinu tam už musí být.

Ingredience

  • 3½ kg švestek
  • přibližně 500 ml vody
  • 250 g cukru krupice
  • 1½ čajové lžičky kyseliny citrónové
  • Doporučeno: menší zavařovací sklenice

Postup jak na džem FIX ME

Švestkový džem
Příprava švestek na džem

FIX ME – Švetsky atd… vaření

Švestkový džem
Švestkový džem nejde rovnou neochutnat

Vyvaření sklenic FIX ME

Tip
Pokud by vás zajímalo proč používám slovo džem a ne marmeláda
, jde o podíl ovoce obsažený v „produktu“.
Uvedený recept na švestkový džem má přibližně 81% ovocného podílu.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *