Švestkový džem

Švestkový džem má nejen krásnou barvu, ale i výbornou chuť. Jedná se o nejchutnější džem, který jsem kdy ochutnala. Něco mezi povidly a rybízovou marmeládou.
Nebýt kolegy, ani bych netušila, že se švestkový džem vůbec dělá. Většinou švestky upečeme a uděláme z nich švestková povidla, pokud nepočítám švestkové knedlíky nebo domácí slivovici.
Nedalo mi to a začala jsem se o džem zajímat. Prostudovala jsem si různé webové stránky, četla jsem si o švestkách celkově. Díky tomu jsem přišla na to, že švestky obsahují hodně pektinu.
Což je skvělé, protože se nemusí přidávat želírovací látka (sáčková, kupovaná v obchodech), ani přírodní pektin (ten se vyrábí z citrusů a lze jej přímo koupit). Tím, že se snažím džemy dělat pouze s přírodním pektinem, mě toto zjištění velice potěšilo.
Jen pozor, pokud budete dělat švestkový džem z hodně přezrálých švestek, pektinu tam už musí být.
Ingredience
- 3½ kg švestek
- přibližně 500 ml vody
- 250 g cukru krupice
- 1½ čajové lžičky kyseliny citrónové
- Doporučeno: menší zavařovací sklenice
Postup jak na džem FIX ME

FIX ME – Švetsky atd… vaření

Vyvaření sklenic FIX ME
Tip
Pokud by vás zajímalo proč používám slovo džem a ne marmeláda, jde o podíl ovoce obsažený v „produktu“.
Uvedený recept na švestkový džem má přibližně 81% ovocného podílu.