Dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček

Dýňový chlebíček mě nadchnul a nebyla jsem jediná. Dcerám jsem zpočátku neřekla, že jde o dýňový chlebíček a moc jim chutnal. Vzala jsem ho s sebou i do kanceláře a podělila se s ostatními. Moc mě potěšilo, když jsem postupně dostávala zpětnou vazbu od kolegů a kolegyň, že je moc dobrý, vláčný a dýně v něm není skoro vůbec znát.

Příprava dýňového chlebíčku se může zdát náročná, protože se musí nejdříve připravit dýňové pyré, ale vyplatí se do toho pustit. Recept je jinak jednoduchý a rychlý. Pak už je jen otázkou, zda vás vůně a chuťové pohárky nechají v klidu, nebo zda ho nakrojíte ještě vlažný.

Ingredience

  • 400 g dýňové pyré
  • 1½ hrnku polohrubé mouky
  • ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • čajové lžičky:
    • 2 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • ½ lžičky soli
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 1 lžička mletého zázvoru
    • ½ lžičky mletého nového koření
    • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku
  • větší hrst sekaných ořechů (lískové, vlašské)
  • 2 lžíce holandského kakaa

Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, aby se řezné strany dotýkaly pečícího papíru.
Plech s dýní vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 35 minut. Upečenou dýni poznáme tak, že do ní píchneme vidličkou a dýně se rozpadá.

Jakmile upečená dýně trochu zchladne, tedy bude vlažná, můžeme rozmixovat ponorným mixérem nebo v robotu. Odložíme stranou do misky.

V míse si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přibližně 4 minuty šlehání. K vyšlehaným vejcím s cukrem přidáme dýňové pyré, olej a opatrně na nízké otáčky prošleháme.
Přisypeme všechny sypké suroviny, kromě kakaa a promícháme. Mícháme zlehka, kdo má, může použít míchací nástavec nebo vařečku. Přisypeme nasekané ořechy a promícháme.

Odebereme si ⅓ těsta stranou do misky a přimícháme holandské kakao.

Vezmeme si formu na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu lze vyložit pečicím papírem (to mám nejraději).
Nejdříve do formy nalijeme ⅔ původní „oranžovější“ směsi, poté kakaovou směs a na závěr opět původní směs. Vezmeme si vidličku a tvoříme spirálky nahoru a dolů. Jakmile máme hotovo, dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C, přibližně 50 minut.

Troubu neotvíráme prvních 35 minut vůbec. Potom lze otestovat upečení dýňového chlebíčku pomocí špejle. Tu zapíchneme do těsta. Pokud se těsto na špejli nepřichytí, je chlebíček upečený, ale pokud se na špejli uchytí, pokračujeme v pečení a zkontrolujeme za dalších 5-10 minut, podle toho, kolik těsta se nám přilepilo na špejli.

Upečený dýňový chlebíček necháme přibližně 5 minut po vyndání z trouby odpočinout. Poté ho vyklopíme (výhodou pečicího papíru je, že chlebíček snadno vyndáme za jeho okraje) a necháme vychladnout na mřížce.

Dýňovému chlebíčku sluší tmavá čokoláda. Tak můžete buď celý chlebíček polít čokoládou, nebo ho pouze postříkat cákanci čokolády a na ozdobu přidat pár ořechů.

Dýňový chlebíček
Dýňový chlebíček po rozkrojení

Tip
Nejčastěji používám dýni hokkaido, lze jíst i se slupkou. Ostatní dýně se používají bez slupky.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *