Karbanátky s cuketou a brambory

Karbanátky s cuketou a brambory

Karbanátky s cuketou a brambory už podle názvu kombinují maso a zeleninu. Jedná se o „zdravější“ variantu klasiky. Klasický karbanátek známe všichni – mleté maso, trojobal, smažení. To jsem nechtěla.

Mám ráda mix strouhané cukety a brambor, ale protože u nás doma není oblíbený, přidala jsem i maso, aby se cuketa schovala. Původně to byl kompromis pro všechny.

Karbanátky s cuketou a brambory se pečou v troubě na pečicím papíru. Kdo chce, může přidat kapku oleje, ale není potřeba. Mleté maso pustí tuk, takže jsou šťavnaté. Se strouhanou cuketou a bramborem je vláčnost a šťavnatost je zajištěna.

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 300 g cukety
  • 350 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • hrst čerstvé petrželky
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1½ hrsti hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička majoránky

Brambory a cuketu omyjeme. Brambory zbavíme slupky škrabkou na brambory a obě dvě ingredience nastrouháme na struhadle.

Na strouhání doma používám robota. Brambory i cuketu si nakrájím na kostky, menší a větší. Nepoužívám úplně jemné struhadlo, ale větší otvory. Díky menším kouskům brambor a cukety není směs nastrouhaná jen „nahrubo“. Ale lze použít i ruční hrubé struhadlo a nemusíme nic krájet na kostky, pokud vám nevadí mít vše nahrubo.

Po strouhání nám většinou brambory a cuketa pustí vodu, stačí vodu slít nebo můžete ještě v dlaních přebytečnou tekutiny vymačkat.

Oloupeme si cibuli, nakrájíme najemno a přidáme k nastrouhaným bramborám s cuketou. Očištěný česnek propasírujeme přes lis na česnek – nemáme doma lis na česnek, jednoduše nožem česnek nasekejte najemno.

Postupně přidáváme zbylé ingredience: vejce, nasekanou čerstvou petrželku najemno, majoránku (nejdříve v dlaních promni, více se rozvoní), sůl, pepř, dijonskou hořčici. Vařečkou promícháme, aby se nám vše spojilo. Přidáme strouhanku s moukou a pořádně vařečkou promícháme.

Připravíme si plech s pečicím papírem. Navlhčíme si trochu ruce (směs se nám nebude tolik lepit k dlaním) a z připravené karbanátkové směsi odebíráme postupně části, z kterých vytvoříme kouli (velikost koule, podle toho, jak chce mít velký karbanátek). Kouli v dlaních zmáčkneme, tím se zbavíme přebytečné tekutiny, která vznikla z brambor a cukety. Dáme na plech, rozmáčkneme na vyšší placku. Takto pokračujeme dál, dokud nenaplníme plech.

Karbanátky
Nachystané karbanátky s cuketou a brambory na plechu před pečením

Nachystané karbanátky dáme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme přibližně 70 minut (podle velikosti). V půlce pečení karbanátky obrátíme, aby se pěkně opekly z obou stran.

Hotové, upečené karbanátky servírujeme se salátkem z čerstvé zeleniny a dipem (bylinkovým, tzatziki, aj.)

Tip
Pokud chcete cuketu úplně schovat, aby nikdo nepoznal, že tam je, použijte škrabku na brambory a tím ji zbavíte slupky. Díky tomu např. děti nepoznají, že se v karbanátku ukrývá i cuketa.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *