Brokolicový krém se zeleninou

Brokolicový krém se zeleninou zasytí a zahřeje, takže je ideální v chladnějších dnech. Recept na Brokolicový krém se zeleninou vznikl způsobem, co dům dal, tedy spíš co chladnička dala. Potřebovala jsem něco rychlého, teplého a aby zasytilo mě i dcery.
Během vaření zeleniny na krém jsem si stihla ještě upéct pečivo, přesněji celozrnné cottage bulky. Takže jsme doma měli nutričně vyvážené jídlo k večeři, které nás po dni stráveném v sychravém počasí venku pěkně zahřálo.
Ingredience
- 1 brokolice
- 1 menší cibule
- 2 menší mrkve nebo 1 větší mrkev
- ½ kořenové petržele
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1větší brambora
- ½ menšího pórku
- hrst ovesných vloček
- sůl
- pepř
- 1 lžička másla
- zeleninový vývar nebo horká voda na podlití
Veškerou zeleninu na Brokolicovo-zeleninový krém omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do kastrůlku si dáme lžičku másla a osmahneme cibulku, aby se nám pěkně leskla. Přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel) a vločky. Zeleninu s vločky chvilku orestujeme.
Nakonec do kastrůlku přidáme brambory, brokolici, řapíkatý celer, promícháme a restujeme přibližně další 3 minuty. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem po okraj zeleniny v kastrůlku a osolíme, opepříme. Necháme vařit na mírném ohni, dokud zelenina nebude měkká.

Jakmile máme zeleninu uvařenou do měkka, ještě horkou rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud by krém byl hodně hustý, můžeme přidat horkou vodu nebo vývar, ale raději méně a několikrát, ať z toho není vodový krém.
Podle chuti si můžeme dochutit solí a pepřem.
Brokolicovo-zeleninový krém podáváme se zastřeným vejcem, krutony, čerstvě nasekaným pórkem a celé zakápnuté olivovým olejem.

Tip
Než se mi povedlo udělat pěkné zastřené vejce, trvalo mi to nějakou dobu. Jak mi to nešlo, zkoušela jsem různé varianty a nápady.