Margotková bábovka

Margotková bábovka, kdo by odolal vůni, kde se skloubí čokoláda, kokos a sladká pohoda?
Hrníčková bábovka s Margotkou je rychlá, snadná a přitom plná jemné kokosové chuti a lahodné čokolády. Připravíte ji během pár minut – ideální pro rychlou snídani, odpolední svačinku nebo malou domácí oslavu. Jednoduchá, vláčná a voňavá – přesně taková, jakou si ji každý zamiluje.
Ingredience
- 2 vejce pokojové teploty
- ½ hrnku cukru
- 2 hrnky mouky (1:1 hladké a polohrubé)
- 1 prášek do pečiva (12 gramů)
- 1 hrnek vlažného mléka
- ½ hrnku rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 Margot tyčinka nastrouhaná najemno
- Volitelně 1 polévková lžíce holandského kakaa
- rozpuštěný kousek másla a strouhaný kokos na vymazání formy
Do mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do pěny, přibližně 4 minuty. Mezitím si mašlovačkou poctivě vymažeme formu na bábovku rozpuštěným máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
Pokud pracujete s robotem, vyměníme si šlehací metlu za míchací nástavec, a kdo nepracuje s robotem, vezme si do ruky metličku.
K vyšlehaným vejcím přidáme mléko s olejem a míchací metlou promícháme (nebo ručně metličkou). Přisypeme mouku s práškem do pečiva, opět promícháme do hladké konzistence, ale ne moc dlouho. Přisypeme najemno nastrouhanou Margot tyčinkou a už jen stěrkou zamícháme.
Připravené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
V míse si ponecháme ¼ těsta, do kterého přidáme lžíci holandského kakaa. Stěrkou těsto dobře promícháme.
Pokud by těsto bylo tužší, přidáme lžíci mléka, tím těsto trochu naředíme. Nalijeme do formy a vidličkou v těstě děláme spirály. Nakonec horní část uhladíme.
Bábovku dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme přibližně 45 minut.
Upečení bábovky otestujeme špejlí. Pokud se těsto ke špejli nepřichytí, je bábovka upečená a můžeme ji vyndat z trouby. V opačném případě, když se těsto přilepí, bábovku ještě dopečeme.
Upečenou bábovku necháme 5 minut po vyndání z trouby odpočinout. Poté již můžeme vyklopit na mřížku a nechat úplně vychladnout.
Tip
Kdo má rád může si k margotkové bábovce udělat „dip“. Což zjednodušeně znamená podávat s jogurtem nebo jogurtem smíchaným se zakysanou smetanou a celé na závěr posypat mletou skořicí.
