Kakaová buchta s jablky

Kakaová buchta s jablky

Kakaová buchta s jablky je rychlá, vláčná a dokonalá. Ráda bych napsala, kolik dní vydrží vláčná, jen se mi zatím nepovedlo ji mít doma déle než dva dny. Po Kakaové buchtě s jablky se jen zapráší.

Buchta se hodí ke každé příležitosti. Lze ji jíst jak vlažnou s kopečkem zmrzliny, tak vychladlou a posypanou moučkovým cukrem (ale není to potřeba). Nejvíce mě na ní baví, že je jednoduchá na přípravu. Jediné, co zde může být „zdržení“, je jablka zbavit slupek, protože jinak je to rychlovka.

Po 20 minutách pečení budete stát u trouby a říkat si „tak už jsi upečená“, protože Kakaová buchta s jablky provoní celý domov.

Tím, že zde máme již skoro měsíc podzim, je ideální čas si Kakaovou buchtu s jablky upéct. Na stromech jablka krásně dozrála a je čas je očesat.

Ingredience

  • 5 vajec (ideálně velikost „L“, pokojové teploty)
  • 140 g cukru krupice
  • 180 g hladké mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 175 ml rostlinného oleje
  • 1 prášek do pečiva (12 g)
  • čajová lžička:
    • 1 mleté skořice
    • ¼ mletého zázvoru
    • ¼ mletého nového koření
    • ¼ mletého hřebíčku
    • ¼ mletého badyánu
    • špetka muškátového oříšku
  • 4 středně velká jablka

Do mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do husté pěny, přibližně 5 minut.

Mezitím co se nám šlehají vejce s cukrem, si připravíme jablka. Slupku jablek odstraníme škrabkou na brambory, rozkrojíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Takto připravená jablka nakrájíme na „kostičky“ cca 1×1 cm, jak to vyjde. Někdy je „kostička“ větší a někdy menší, v buchtě se to ztratí.

K vyšlehaným vejcím s cukrem přilijeme olej a zároveň přidáme všechny sypké suroviny (mouku s práškem do pečiva, kakao a koření) a promícháme (pokud pracujete s kuchyňským robotem, vyměňte nástavec za míchací nástavec).

Jakmile máme těsto promíchané, přidáme na kostičky nakrájená jablka a zapracujeme již jen stěrkou. Jablka se krásně obalí těstem.

Připravíme si formu, ve které budeme buchtu péct. Většinou používám kulatou formu o průměrem 20-22 cm, ale může se použít srdcová forma či forma, kterou máte zrovna doma po ruce. Do formy vložíme pečicí papír. Aby se nám pečicí papír dobře vkládal do formy, nejdříve ho zmuchláme v rukách a pak dáme do vybrané formy.

Pokud budete chtít upečenou buchtu po obvodu hladkou (bez „záhybů“ od pečícího papíru, protože pečící papír je takový pomačkaný a může zanechat v buchtě rýhy), můžete formu vymazat máslem (preferuji rozpuštěné máslo, lépe se mi takto vymazávají formy) a vysypat moukou (lze použít i kokos nebo strouhanka).

Těsto přelijeme do připravené formy s pečicím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Kakaovou buchtu s jablky pečeme přibližně 45-50 minut. Zda máme buchtu opečenou otestujeme zapíchnutím špejle do středu buchty, ale nejdříve však po 35-40 minutách, je to opravdu zbytečné (otestováno několikrát, má nedočkavost). Pokud se těsto na špejli přilepí, ještě dopékáme a zkontrolujeme později. Pokud se těsto na špejli nepřilepí, vyndáme buchtu z trouby.

Kakaová buchta s jablky
Kakaová buchta s jablky v kulaté formě (ukázka mé nedočkavosti, několikrát zapíchnutá špejle:))

Buchtu nechávám vychladnout ve formě, aby se nesrazila. Pokud chcete servírovat buchtu vlažnou, nechte ji přibližně 20-30 minut odpočinout a vyndejte z formy.

Tip
Pokud se vám nechce míchat koření, můžete použít kupované koření na perník. S vlastním namíchaným kořením je chuť opravdu o level jinde. 🙂

Kakaovou buchtu s jablky můžete upéct jako muffiny a vzít sebou na výlet, do školy nebo kamkoli budete chtít.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *