Srdce z listového těsta s jahodami

Srdce z listového těsta s jahodami jsou velmi rychlá a jednoduchá na přípravu. Srdce z listového těsta s jahodami v sobě ukrývají mandlovou náplň. No musím říct, že u jednoho kousku opravdu nezůstanete.
Tím, že jsem zmínila slova „rychlá a jednoduchá“, zde se nebudeme trápit domácím listovým těstem, ale použijeme kupované, rovnou vyválené.
Pro případ, že si chcete vyrobit domácí listové těsto, můžete. Zde je odkaz na domácí listové těsto na mém blogu (FIX ME).
Efekt upečených srdcí z listového těsta s jahodami je moc pěkný. Hodí se k jakékoliv příležitosti – ať už jde o svátek svatého Valentýna, dětem pro krásné ráno ke snídani, k odpolední kávě pro návštěvu nebo jen tak na chuť pro radost.
Ingredience
- 1 listové těsto (kupované, vyválené)
- 1 žloutek
- ½ kávové lžičky mléka
- mandlová náplň:
- 40 g změklého másla
- 40 g cukru (lze namíchat s vanilkovým cukrem)
- 40 g mandlové mouky
- 7 g rýžové mouky
- 1 žloutek
- čerstvé jahody
- 2 velikosti vykrajovátek ve tvaru srdce
Listové těsto si vyndáme z chladničky a necháme 10-15 minut v pokojové teplotě na lince, aby trochu povolilo a nebylo tak ztuhlé. Pokud bychom kupované listové těsto chtěli hned rozbalit a rozvinout, většinou popraská.
Vezmeme si větší vykrajovátko srdce a vykrajujeme z těsta srdce. Aby nám nezůstalo hodně těsta bez využití, vždy vykrajovátko po jednom vykrojeném srdci otočíme o 180°, tj. „vzhůru nohama“ a vykrojíme další srdce hned vedle. Takto pokračujeme s celým těstem.
Vykrojená srdce z listového těsta přeneseme na plech s perforovanou podložkou (může být i pečicí papír). Mezi vykrojenými srdci necháváme mezery, přeci jen listové těsto se trochu rozjede do stran.
Do ruky si vezmeme menší vykrajovátko srdce a do středu vykrojeného většího srdce vyznačíme menším vykrajovátkem obrys srdce. Pozor – nechceme vykrojit celé srdce, pouze naznačit obrys srdce. Takto pokračujeme u všech srdíček co máme vyskládané na plechu.
Vezme si vidličku a vnitřek menšího srdce propícháme 1-2krát.
Jakmile máme hotová srdíčka, můžeme se pustit do mandlové náplně.
Do mísy dáme všechny suroviny na náplň (máslo, cukr, žloutek a obě mouky) a směs vyšleháme nebo utřeme vařečkou. Přendáme ji do zdobícího sáčku (kdo nemá použije klasický sáček) a na propíchnuté středy menších srdcí naneseme směs. Okraje srdce potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, tzn. tam kde není náplň.
Jahody si podélně nakrájíme, tím vzniknou „jahodová srdce“. Podle velikosti vykrajovátek bychom měli volit i velikost jahod, nebo spíš obráceně – podle velikosti jahod zvolíme velikost vykrajovátek. 🙂 Plátek nakrájených jahod přendáme na náplň a lehce přimáčkneme.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C – přesnou teplotou se řídíme podle návodu na obalu kupovaného listového těsta, většinou 200°C. Pečeme přibližně 20 minut, podle barvy dozlatova.
Upečená Srdíčka z listového těsta s jahodami necháme vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Tip
Nemáte doma rýžovou nebo mandlovou mouku? Vůbec to nevadí, lze si poradit i s tím, co doma máte.
V případě mandlové mouky můžete použít mandle bez slupky a v mlýnku je namlít najemno.
V případě rýžové mouky použijte hladkou mouku. O chlup lepší efekt je namíchat hladkou mouku s dětskou krupičkou, v poměru 1:1.
Tento recept je skvělý na rychlou a efektní pochoutku, líbí se mi kombinace listového těsta a čerstvých jahod. Určitě vyzkouším!
Děkuju. 😊 Jsem ráda, že se Vám kombinace líbí — je to opravdu jednoduché a přitom moc chutné. Budu ráda, když mi dáte vědět, jak se Vám to povedlo a chutnalo.