Mechový dort

Mechový dort, nebo špenátový dort, zaujme všechny, vždy a hned. Nejen svým zeleným vzhledem díky špenátu, ale i chutí. Tento Mechový dort je neskutečně vláčný a chutný. Mimochodem, byla to finta jak do dětí dostat špenát, a povedlo se. 🙂
Ingredience
- Špenátový korpus
- 250 g čerstvého špenátu
- 310 g hladké mouky
- 3 vejce
- 160 g cukru krupice
- 175 ml oleje
- 1 prášek do pečení (12 gramů)
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
- Krém
- 400 ml 33 % nebo 40 % smetany ke šlehání (tetrapak balení)
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotta
- moučkový cukr podle chuti
- vanilková zrníčka
- Dokončení
- Ovoce (borůvky, maliny, granátové jablko)
- Pusinkové hříbky
Do mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do světlé pěny, přibližně 5 minut. Špenát s olejem rozmixujeme v mixéru, přidáme k vyšlehaným vejcím s cukrem, zlehka prošleháme.
V druhé míse si smícháme mouku s práškem do pečiva, přisypeme ke špenátové směsi. Vezmeme si metličku a promícháme těsto. Na závěr přidáme citrónovou kůru a stěrkou promícháme.

Těsto přeneseme do formy o průměru 20 cm s papírovým ráfkem a pečeme na 170 °C. Upečení otestujeme špejlí, ale většinou je lehce zlatavý vršek korpusu. Necháme vychladnout na mřížce.
Jakmile bude korpus vychladlý, tak si připravíme krém.
Do mísy dáme mascarpone s ricottou a šlehací metlou prošleháme jen krátce, aby se oba sýry spojily. K takto prošlehaným sýrům přilijeme šlehačku a šleháme dokud není krém pěkně vyšlehaný, tj. musí se nám tvořit „varhánky“. Na závěr přidáme vanilková zrníčka a krátce prošleháme.

Nyní si prořízneme na 3 části. Horní část korpusu rozdrobíme prsty do misky. Zbylé korpusy promažeme krémem, včetně stran dortu a vrchní části dortu.
Vrchní část dortu i kraje dortu posypeme rozdrobeným korpusem, který jsme si dali do misky. Ozdobíme dle fantazie, např. borůvky, květiny, hříbky vyrobenými z pusinek, aj.
Tip
Papírový ráfek si vyrábím z pečicího papíru. Tužkou si obkreslím dno formy a pruh papíru na obvod formy. U pruhu nechávám šířku přibližně 15 cm, ale záleží na formě a výšce jednotlivých korpusů. U tohoto receptu postačí 15 cm. Na delší straně pruhu si přehnu lem, přibližně 1 cm po celé délce, a nastřihnu nůžkami papír tak, aby vznikly malé „třásně“. Rozestup mezi nastřižením může být cca 1 cm.
Jednu stranu potřu máslem a přilepím k vnitřní straně formy (potřenou stranou k formě). Nastřižené proužky (třásně) zůstávají uvnitř formy. Poté vystřihnu dno formy, jednu stranu potřu máslem a přilepím na dno formy (potřenou stranou k plechu). Tím zakryji nastřižené proužky a těsto během pečení nevytéká z formy.